вівторок, 19 березня 2024 р.

Ретро -погляд «Незламна»

Вшановуючи пам’ять талановитої актриси театру і кіно, заслуженої артистки України Марії Капніст, з нагоди 110-ї річниці від дня її народження, в Лубенській міській бібліотеці для дорослих ім. В.Леонтовича відбувся ретро –погляд «Незламна».

       На долю Марії Капніст, яка належала до графського  роду поета Василя Капніста та роду легендарного кошового отамана  Івана Сірка, випали випробування, які могла подолати тільки людина з неймовірною силою волі і величезним життєлюбством.  Та вона вистояла, не похитнулася, не зламалася, не заплямувала пам’яті своїх предків, на гербі яких було викарбувано «SUB IGNE IMMOTUS», що в переводі з латині означає – «У вогні непохитні».

         Підтвердженням цього девізу було й життя Марії, яка не тільки не зламалася у  страшному пеклі сталінських таборів, провівши там 15 років,  де в неї відібрали  молодість, красу і здоров’я, але і не втратила доброти, людяності і милосердя.“Кожна мить прожитого життя -неповторна, неоціненна. І хоч життя дало мені чимало нелегких випробувань- не жалкую за своєю долею. Давати силу іншим-це найбільша радість життя. Будьте добрими, пам’ятайте, що найкраща справа на землі- це творити добро». А ще вона говорила: “Не смійтеся над старістю людини, чиєї молодості ви не бачили”.   Похована актриса  
на родинному кладовищі в селі Велика Обухівка Миргородського району Полтавської області, поряд зі знаменитим пращуром – відомим українським поетом, драматургом і громадським діячем Василем Капністом.  Розповідь  завідуючої бібліотекою Світлани Голуб , яка підготувала і провела захід, доповнили  уривки з документальних фільмів, присвячених Марії Капніст, та художніх картин, в яких зіграла актриса, створивши яскраві, незабутні образи.     
                                       

 

Немає коментарів:

Дописати коментар