вівторок, 11 травня 2021 р.

Книжкова виставка "Нитками вишита любов"


Лубенська бібліотека для дорослих ім. В.Леонтовича презентує вистаку-ім’я «Нитками вишита любов» (до 110-річниці від дня народження вишивальниці Віри Роїк)

… я залишаю вам свої скарби:

калин коралі, золото верби

і віру у святу мою відчизну.

 

25 квітня минає 110 річниці від дня народження Віри Сергіївни Роїк, української вишивальниці, Заслуженого майстра народної творчості України, Героя України, яка народилася в нашому славному місті.

Роїк володіла 300 видами технік вишивання народів світу та заснувала музей декоративного мистецтва народних умільців. Майстриня організувала 140 персональних виставок своїх творів «Український рушничок» в усіх обласних центрах України та за кордоном, а також брала участь в 287 загальних виставках. Її роботи зберігаються у 43 музеях світу.

Все життя Віра Роїк намагалася розвивати  українське декоративно-ужиткове мистецтво, як вона писала, «… на прикладі моєї рідної Полтавщини, де міцні традиції народної творчості».

 Віра Роїк почесна громадянка міст Лубни, Кобеляки , Сімферополь. Її ім’ям названі вулиці і провулки в різних населених пунктах та ЗОШ №7 в Лубнах, фрагмент її панно «Свято врожаю» прикрашає поштовий конверт.

Візерунки, народжені серцем і виплекані дбайливими руками майстрині вишивки Віри Роїк  ваблять око та дарують натхнення.

Не зна мистецтво красне забуття,

Якщо палає в нім вогонь натхнення.

Живуть її труди своїм життям,

Увічнюють Майстрині славне ймення.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар