понеділок, 23 травня 2022 р.

Творчий перфоманс "Вишивана краса України"

 

       


19 травня на Всесвітній день вишиванки у міській бібліотеці для дорослих імені В. Леонтовича відбувся творчий перфоманс «Вишивана краса України».У цей день травневого сонця, по-справжньому було ясно і веселково у нашій книгозбірні і від представлених небайдужими лубенськими майстринями вишиваних робіт і, зокрема, читачами нашої бібліотеки, і від усмішок та вдяганок-вишиванок присутніх.

Вишивана сорочка здавна відігравала і функцію одягу, і була своєрідним оберегом, і, що не менш важливо, невід’ємним елементом національного вбрання українців, своєрідним символом вічності. І нині це – гарно, затишно, стильно, модно і вишукано. Саме так вважають і гості нашого заходу, зокрема, Тамара Бірюкова – журналіст газети «Вісник». Цього дня вона представила свої роботи, а ще відеоряд тих вишиванок, які вже «мандрують світом», зігріваючи своїх господинь теплом української вишивки в далекому зарубіжжі. Незвичним для бібліотеки було і дефіле у вишиванці, але не менш цікавим і гарним, що стало своєрідною родзинкою.Тетяна Гурт та Наталія Ковп – небайдужі молоді месткині, які щемно і бережно зберігають традиції своїх родин, поділилися баченнями свята.Світлана Пазич провела міні майстер-клас по створенню ляльки-мотанки, а ще порадувала грою на сопілці та піснею під гітару.Лариса Назаренко окрім мистецтва вишиванки ще й гаптує римованими рядками на папері, тож подарувала присутнім свої вірші на тему вишиванки.Мешканка села Мгар Марія Різва розповіла про роль народного костюма в житті її родини.Мала місце і поетична хвилинка від журналістки, письменниці Ганни Кревської.Викликав захоплення присутніх і відеоряд вишитих картин Надії Єременко, колишньої місцевої жительки, яка нині мешкає в іншій області.Відеоряд на тему вишивання на картинах українських та зарубіжних художників підтвердив собою значення і роль вишивання в житті людини та ознайомив присутніх із цікавими творами митців малярства.

     Зал бібліотеки прикрашали вишиванки, рушники, картини, предмети домашнього вжитку, аксесуари, мікровишивка та прикраси ручної роботи від майстринь Людмили та Тамари Бірюкових, Марфи та Ганни Сахно, Анни Безрукової та Юлії Кречко, Світлани Голуб та Ірини Москаленко, Маргарити Паник та Наталії Галич, Ганни Базилевич та Тетяни Селюченко, Ніни Заневської та Марії Різвої, Тетяни Гурт та Наталії Ковп, Лариси Назаренко та Світлани Пазич, речі із родинної скрині Миколи Полонського.

         Віримо, що цього дня небайдужі українці у всьому світі одяглися у вишиванки, аби Всесвіт таки побачив красу і єдність, силу і велич нашої української нації, аби таки впевнився, що український народ – незламний і вічний, як і її традиційна неперевершена краса вишиванки.

У бібліотеці також діє книжково-ілюстративна виставка «Україна моя вишивана».

















 

Немає коментарів:

Дописати коментар