середу, 6 липня 2022 р.

Виставка-портрет "Життя, віддане за Україну" (до 115-річчя від дня народження поета Олега Ольжича)

 



8 липня виповнюється 115-та річниця з дня народження українського патріота, видатного вченого-археолога, непересічного поета і публіциста  Олега  (Кандиби) Ольжича (його батьком був відомий поет Олександр Олесь). Олег Ольжич прожив усього 37 років, але увійшов до плеяди найвизначніших  українських особистостей XX століття, бо поклав своє коротке життя на вівтар української нації, ставши  безсмертним. 

Він був членом Пласту у Празі, писав доповіді про українську кераміку, цікавився і популяризував українську історію, археологію  та мистецтво  у газетах Праги та Львова. Працював  асистентом  кафедри археології в Українському  вільному університеті, в Німеччині, знав дев’ять європейських мов,  читав  лекції американським студентам. Протягом 1939-1941 років очолював Революційний трибунал ОУН, налагоджуючи  підпільну мережу по Україні. У травні 1944 року у Львові  був заарештований гестапо, а 10 червня  цього ж року – закатований на смерть.

Про життєвий і творчий шлях письменика-борця можна дізнатись з книжкової виставки-портрета «Життя, віддане за Україну», що представлена у книгозбірні,  чіткіше для себе окресливши образ діяча українського національно-визвольного руху, який жив Україною, який помер за Україну!

Немає коментарів:

Дописати коментар