понеділок, 9 січня 2023 р.

Краєзнавча розвідка «Лубенські дороги Василя Стуса»

 


9 січня у Лубенській міській бібліотеці для дорослих ім. В.Леонтовича   краєзнавчою розвідкою «Лубенські дороги Василя Стуса»  вшановували пам'ять   нескореного поета, перекладача, прозаїка, літературознавця, правозахисника, Героя України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Василя Стуса.

    

Згадували   нескореного поета-борця, «учителя нескорених українців», якому днями виповнилося   85 років, поринувши у його біографічний шлях,  вірші, декламовані самим Стусом, відеоспогади дружини Валентини Попелюх, яка пережила чоловіка  майже на 37 років, переглянули кадри з фільму «Заборонений», поговорили про книгу Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», що є  у книжковому фонді

 книгозбірні.



А ще з глибокою увагою та неабияким інтересом слухали методиста ДЮКСОТ «Валтекс» Миколу Полонського, який цікаво, з науковим підходом, розповів  про піврічну строкову службу Василя Стуса у Лубнах. Тож віртуально, завдяки старим світлинам, спогадам, листам Стуса до товаришів, дізналися  яким поету запамятались наші Лубни.

     А от письменниця Ганна Кревська, член НСПУ, НСЖУ, любителька старовинних фото,  поділилася власними дослідженнями, розкривши цікаву історію  армійської світлини  двадцятидвохрічного Василя Стуса, зробленої у Лубнах   та надісланої подрузі юності, дівчині на ім’я Любов.



    Отже, пам’ять про Василя Стуса нетлінна, адже його творчість, життєва позиція,  сміливість та жертовність – це символ боротьби за національну ідентичність, яка як тоді, так і зараз, на часі.  

 




 
  

        

    

 

Немає коментарів:

Дописати коментар