четвер, 4 січня 2024 р.

Виставка-ім’я «Знавець народної душі» ( до 190-річчя від дня народження Степана Руданського)

 


До 190-річчя  від дня народження українського  поета, перекладача античної літератури, автора класичних сатир на міжнаціональну та антиімперську тематику, лікаря СТЕПАНА РУДАНСЬКОГО  Лубенська міська бібліотека для дорослих імені Володимира Леонтовича презентує виставку-ім’я «Знавець народної душі» та активно запрошує до ознайомлення.

Степан Руданський мав великий інтерес до живопису, старовини, народної творчості. Вірші почав писати ще в семінарії у жанрі романтичної балади, в них помітний вплив фольклору й Т. Шевченка. Згодом він перейшов до громадянської поезії, засудження кріпацтва, заклик до праці на ниві рідної культури, звертання до славного минулого свого народу (історичні поеми).

З найбільшою силою поетичний талант Степана Руданського розкрився у його гумористичних творах, які найчастіше називають «співомовками». Це короткі віршовані оповідання, основою яких є народні анекдоти про класових поневолювачів та їхню потворну мораль. Фольклорному матеріалові поет надав великої соціальної гостроти, актуальності та викривальної сили. Писав С. Руданський також байки, поеми, драматичні твори, перекладав з багатьох мов. Справжнім його творчим подвигом є український переклад «Іліади» Гомера.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар