четвер, 4 січня 2024 р.

Мистецька вітальня «Злет. Трагедія. Вічність» кінорежисера Сергія Параджанова

 


4 січня у Лубенській міській бібліотеці для дорослих імені Володимира Леонтовича у мистецькій вітальні користувачі книгозбірні  разом з бібліотечними працівниками розглянули  постать талановитого режисера, вірменина з українським серцем Сергія Параджанова,  якому 9 січня виповнюється 100 років від дня народження.  
Непересічний та епатажний, щедрий та вимогливий, людина з почуттям гумору і   значущим талантом, який реалізовував упродовж життя, присвятивши Україні 32 роки та подарувавши світу як режисер незабутній кінофільм «Тіні забутих предків», екранізувавши повість Михайла Коцюбинського, а ще низку сценаріїв, новел, малюнків, колажів. Про визнання і славу, тюремне ув’язнення,  обмеження у творчості, замовчування успіху упродовж 15 років,  кінематографію і особисте життя   говорили  на  творчому інвенті.

 Переглянули епізоди кінофільму «Тіні забутих предків», документальні розвідки про життя кінорежисера, його власні інтерв»ю, де чітко простежується громадянська, проукраїнська позиція, згадали висловлювання і цитати.

Дізналися і про відвідини Параджановим Лубен, адже Сергій Йосипович був режисером відомого кінофільму «Перший Парубок», сценаристами якого виступили письменники-земляки Петро Лубенський та Віктор Безорудько. Про цікаву робочу гостину Параджанова на Лубенщину розповіла науковий співробітник Лубенського краєзнавчого музею імені Гната Стеллецького Тамара Дяченко.


    Завершили захід настановою Сергія Параджанова: «Хай живе Україна!» і, звісно, пам’ять про  кінорежисера, який  вважав Україну своєю другою батьківщиною та став  натхненником для сучасних митців кінематографу.

 

 












 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар