середу, 19 січня 2022 р.

Круглий стіл "Лубенці пам'ятають"

18 січня у книгозбірні філія №1Лубенська міська бібліотека для дорослих ім. В. Леонтовича відбулося засідання круглого столу під символічною назвою «Лубенці пам’ятають», присвячене ювілейним датам визначних особистостей лубенського краю – 100-річчю Григорія Івановича Сурмила, Почесного громадянина Лубенщини, педагога з великої літери, колишнього очільника ЗШ №1, школи-інтернату, завідуючого райвно, голови ради ветеранів Лубенського району та 100-річчю доктора фізико-математичних наук, професора, академіка НАН України, уродженця села Мацківці Івана Івановича Ляшка.   
Впродовж двох з половиною годин учасники круглого столу розповідали про ювілярів, згадуючи багато цікавих фактів з їх біографічного шляху, адже більшість запрошених знали Григорія Сурмила та Івана Ляшка особисто, сьогодні товаришують з їх родинами, тож могли поділитись тим, чого не прочитаєш у книгах і газетних публікаціях про визначних лубенців. 
     Змістовною стала розповідь колишнього учителя історія, краєзнавця Івана Лисенка, який трудову діяльність на Лубенщині розпочинав під мудрим керівництвом Григорія Сурмила, реалізовувася, як молодий спеціаліст та директор навчальних закладів, які довелося у той час очолювати.
Цікаво було послухати і виступ колишньої учениці Почесного громадянина Лубенщини, учителя вищої категорії, ветерана педагогічної ниви Лідії Бови, яка згадала шкільні роки, толерантність Григорія Сурмила, яка варта прикладу і наслідування завжди. Про непрості роки навчання у часи повоєнного лихоліття, улюбленого учителя історії, мудрого директора школи Григорія Сурмила говорила і лікар вищої категорії сімейної медицини Олександра Мажуль. Цікавими були згадки про Григорія Сурмила голови ради ветеранів Лубенської територіальної громади Олексія Пивовара, Почесного громадянина Лубенщини Василя Силки. З їх вуст звучали думки щодо доцільності найменування вулиць у громаді на честь ювілярів, започаткування конкурсів, присвячених пам’яті визначних лубенців. Багато змістовно було сказано і про академіка Івана Ляшка. Його учень, викладач університету ім. Т. Шевченка, у минулому - дипломант-консул в Алжирі Володимир Кваша із захопленням говорив про свого наставника, його особливі математичні здібності, мудрість і харизматичність, якими був наділений ювіляр по життю. Володимир Кваша подарував книгозбірні книгу «50 років факультету комп’ютерних наук та кібернетики», вручивши її завідуючій бібліотеки Світлані Голуб. А от товариш родини Івана Ляшка Іван Карпець розповів про синів знаного ювіляра, про їх родини та наукові досягнення. Доповіді учасників круглого столу розбавили виступи молоді. Єлизавета Давиденко продекламувала вірш Володимира Кваші «Пам’яті Івана Івановича Ляшка», а от учень Лубенської мистецької школи Святослав Карпець вразив публіку музичними композиціями гри на гітарі. Учасники зібрання залишились задоволені від дієвого спілкування, душевних спогадів. Вони щасливі, що мали нагоду навчатися, товаришувати, користуватися мудрими настановами Григорія Сурмила та Івана Ляшка, зібратися у книгозбірні аби розворушити нетлінне - пам’ять.

Немає коментарів:

Дописати коментар