середу, 14 вересня 2022 р.

Історико-краєзнавчий екскурс «Літопис рідного краю»

  


14 вересня у Лубенській міській бібліотеці для дорослих В. Леонтовича історико-краєзнавчим екскурсом «Літопис рідного краю» нагадали присутнім про звитяжне минуле  славного тисячолітнього міста Лубни, про заснування якого йдеться ще у «Повісті врем’яних літ» і яке днями відзначить свою 1034-ту річницю з дня заснування.

  Архітектурні пам’ятки тисячолітнього міста,  події Солоницької битви під проводом Северина Наливайка, освітні заклади Лубен, «шкільну реформу» полковника козацького полку Івана Кулябки, чорні сторінки історії- Голодомори, події Другої світової війни, її переможні моменти – вигнання з міста фашистських окупантів, сучасне життя міста – усі ці події  стали предметом активного обговорення та обміну думок учасників заходу, серед яких ветеран АТО Леонід Шабля, краєзнавець з Дергачів Харківської області Сергій Лисенко.

Безпосередньо про добу Вишневеччини, князя Ярему Вишневецького та його родину, змістовно розповіла науковий працівник Лубенського краєзнавчого музею ім. Гната Стеллецького Тамара Дяченко.

А от письменниця Лубенщини, член НСПУ Раїса Плотникова говорила про власні доробки, події яких відбуваються в Лубнах або ж тісно пов’язані з її рідним містом, що бентежить та надихає на творчість.

Підсумком краєзнавчого екскурсу став перегляд відеокліпу пісні про Лубни, написаної та презентованої пані Надією Улішак.

Гості заходу мали нагоду ознайомитися з книжковими виставками «Лубни в художній літературі», «Відкрий для себе рідне місто» та з тематичною виставкою «Пейзажі Чехії» художника Олександра Куліченка. 

 











Немає коментарів:

Дописати коментар