четвер, 29 вересня 2022 р.

Культурно-краєзнавчий вояж "На гостину до Григорія Сковороди"



28 вересня, напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, дружньою бібліотечною родиною бібліотекарі Лубенської міської бібліотеки для дорослих імені В.Леонтовича, Публічної бібліотеки імені Володимира Малика здійснили культурно-краєзнавчий вояж, відвідавши Чорнухинщину, батьківщину філософа Григорія Сковороди, якому цьогоріч виповнюється 300 років. 

Відвідини знаного краю розпочали з музею Сковороди, відкриття якого відбулося на 250 -ти річчя з дня народження мислителя. Тож з’ясували для себе багато цікавих біографічних фактів життєпису мандрівного мудреця, як от, що був твердий духом і дещо запальним, тож міг у моменти люті навіть спалити власні доробки, володів вмінням передбачувати, відчувши моравицю у Києві, і вчасно залишивши столицю, врятувавшись від епідемії, а ще не прагнув слави, тож його твори побачили світ уже після смерті. Головним же для філософа було жити по честі та совісті, відчувати, що до його думки прислухаються. Завдяки науковому співробітнику музею, екскурсоводу-професіоналу Тетяні Гринь вдалося відстежити і освітній шлях Григорія Савовича, довгий та тернистий. Через призму вдало оформлених експозицій, музейних експонатів, стародруків  постать філософа наблизилась у часі, а екскурсантам-бібліотекарям вдалося відчути «видиму і невидиму» натуру філософа. Побували і в садибі мудреця, відтвореній козацькій хаті тих часів, де кожен куточок пахне минувшиною, українським побутом та національним колоритом.


 Чекали на лубенську делегацію і у Чорнухинській Публічній бібліотеці ім. Г.Сковороди. Микола Булда, директор книгозбірні, розповів про діяльність бібліотеки, ЦБС, яку очолює, досягнення і напрацювання, які має разом з потужним колективом поціновувачів книг. Не обійшлося і без креативної програми: колеги з Чорнухинщини випробовували колег з Лубенщини на розум та інтелект цікавими інтерактивними активностями.  На згадку про відвідини, в переддень професійного свята, директор Публічної бібліотеки імені Володимира Малика Валентина Сьомак подарувала колезі Миколі Булді «Літопис Лубенського краю», запросивши на гостину, а директор  книгозбірні ім. Г. Сковороди – книги про філософа та славний козацький край - Чорнухинщину.  


 Залишаться на згадку у бібліотекарів і сувеніри та світлини з різноманіттям народних локацій села Велика Круча, що на Пирятинщині, куди теж заїхали на хвильку. Ну і, звісно, гарний настрій, море позитивних емоцій вдалого вояжу, який  запалив кожне творче серце бібліотекаря, щоб і надалі після професійного свята невпинно нести любов до книг, даруючи свій досвід і знання людям! 






ї

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар