понеділок, 20 лютого 2023 р.

Виставка-панорама "Мова -душа народу"

 

  

Українська мова має глибокі історичні корені, сягаючи своїм початком в глибину тисячоліть. Народ століттями творив свою духовну культуру і мовні багатства: казки, думи, легенди, притчі, пісні, прислів’я, приказки, інші форми усної народної творчості, створював видатні зразки пам’яток писемності та культури.

Українській мові довелося пройти тернистий шлях знущань, численних заборон, катувань та переслідувань кращих представників інтелігенції. Протягом багатовікової історії українського народу колонізатори різних мастей та ідеологи імперій робили все, щоб слово українського народу було викорінене, прирікши його на небуття, а разом з ним і весь народ. Під загрозу ставилось існування української нації, мови, літератури, а тим самим, й цілісність людства та гуманістична сутність загальнолюдської культури.       

Українська мова не тільки вистояла, зберігши свою неповторність, а й дістала в демократичному світі схвальне визнання за красу і точність. Вона вважається однією з самих милозвучних та найбагатших у світі.

Сучасна українська мова є не тільки багатовіковим надбанням українського народу, створеним зусиллями багатьох поколінь. В час військової агресії з боку Росії мова набула виняткового ідентифікаційного значення, стала чинником національної безпеки, та одним із різновидів зброї проти загарбників, генератором і найвищою формою патріотизму.

Сьогодні Україна відстоює не лише свою територію, не лише життя людей, але й свою культуру і слово. Тому важливо відноситися до мови, як до великого національного чинника принципового значення, бо тільки вона є основою національного життя народу, всіх творчих сил розвитку культури та організуючим фактором життя нації і держави.

До Міжнародного дня рідної мови Лубенська міська бібліотека для дорослих ім..В.Леонтовича підготувала виставку-панораму «Мова – душа народу».

Особливу увагу в експозиції приділено виданням, присвяченим розвитку української мови, мовному законодавству і мовній політиці в Україні Представлено збірники наукових праць, де висвітлено різні аспекти мовознавчого вивчення українсько-європейських зв’язків. Включено також чимало видань, присвячених основам етикету і культури мовлення, мистецтву красномовства та ділової комунікації.

Запрошуємо ознайомитися з представленими виданнями.

Немає коментарів:

Дописати коментар