середу, 22 лютого 2023 р.

Творча зустріч з письменником Володимиром Шкурупієм, архієпископом Харківським і Полтавським ПЦУ Афанасієм

 


21  лютого у Лубенській міській бібліотеці ім. В. Леонтовича відбулася  творча зустріч з  цьогорічним лауреатом літературно-мистецької премії  ім. Володимира Малика, письменником Володимиром Шкурупієм, архієпископом Харківським і Полтавським  ПЦУ Афанасієм.

 Представила письменника завідуюча книгозбірні Світлана Голуб, ознайомивши  гостей заходу з біографічним шляхом Володимира Шкурупія, який по життю реалізовував себе в різних іпостасях: як учитель  української мови і літератури, інструктор зі спорту, редактор районного радіомовлення, пасічник, фермер, редактор газети «Решетилівський час», засновник літературно-культурологічного альманаху «Великдень», засновник і редактор всеукраїнської духовної газети «Добродій», письменник, архієпископ. Його перша книга «Жива роса» вийшла у 1987 році,  а з 1988 року він - член НСПУ.

Книга повістей і оповідань  «Останній поріг», переможниця премії у номінації «Література і публіцистика» - це реалії українського села 70-80 років, правда, про яку говорили пошепки, бо було небезпечно, це любов до рідної землі,  української мови, праці, якою жило село, національних традицій, що передаються з діда прадіда.

         Володимир Шкурупій пише серцем, адже головне, як стверджує письменник, аби слово тривожило душу, а  все що пишеться – то з досвіду, з почутого, побаченого, з видінь, що приходять. Владика зачитав уривка з оповідання «Червоний Спас», з книги «Останній поріг», говорив  про високе та духовне, бажав миру, який напрацьовується все життя у  думках, діях, вчинках.

         Письменниця, членкиня НСПУ Ганна Кревська прорецитува́ла уривок з оповідання Володимира Шкурупія «Черешеньки», зануривши загал у світ минулого, згадавши яким колоритним колись було сільське весілля.

        Високо відмітив творчість Володимира Шкурупія і Олександр Сиченко, голова фонду ім. письменника Володимира Малика «Слово», який подякував  за бурхливі  емоції, що живуть на сторінках його творів,за глибинне знання сільського життя, такого самобутнього,  щирого, разючого.


 Лубенці слухали Владику з цікавістю,  низку запитань задала письменниця,член НСПУ Раїса Плотникова, тож  дізнались і про літературне, і про особисте, що щемить душу.

По закінченню заходу  додому ніхто не поспішав, тож  активно спілкувались та з радістю  брали автографи книги, що  припала до серця щирим українцям.

Наразі творчий доробок Володимира Шкурупія, архієпископа Афанасія, «Останній поріг» чекає на читачів у  стінах нашої книгозбірні, до речі, з дарчим написом.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар