четвер, 29 червня 2023 р.

Вечір історичного портрету «Історія крізь долі»

 


29 червня у Лубенській міській бібліотеці для дорослих ім. В. Леонтовича відбувся вечір історичного портрету «Історія крізь долі», приурочений  150-річчю  від дня народження громадсько-політичного діяча Володимира Шемета.


  Увага користувачів книгозбірні, серед яких молодь -  учні гімназії «ПРОСВІТ» (Лубенська ЗШ №3) разом з педагогом-наставником Наталією Костюк,  старше покоління, активні лубенці  була прикута до постаті одного з фундаторів відродження України Володимира Шемета,  біографія якого безпосередньо пов’язана з Лубнами, а ще  вражає дієвістю та жертовністю задля країни, яку любив понад усе, «воліючи розділити долю українського народу» у   непрості часи боротьби за національне відродження.

 Про життя Володимира Шемета, який був  членом «Братства тарасівці»,  співзасовником УНП (1902)р, гласним Лубенської міської думи, членом Української Центральної Ради, співзасновником  «Лубенської Республіки»-  самопроголошеного державного утворення , яке діяло в період  російської революції 1905-1907 роках, фундатором  першої україномовної газети на Наддніпрянській Україні, що видавалась у місті Лубни  «Хлібороб» розповіла модераторка заходу бібліотекар Юлія Давиденко.


         Аудиторія переглянула документальний фільм – розповідь лубенського краєзнавця Петра Підтоптаного   про пам’ятні місця Лубен, пов'язані з родиною Шеметів.


       Актуальним для перегляду став і фільм команди «Кліо» Лубенської загальносвітньої школи І-ІІІ ступенів №2, яка з березня  має статус Академічного ліцею і гордо носить ім’я  братів Шеметів. Учитель історії ліцею Олена Больбот  поділилася досвідом створення фільму,  наголосивши,

що родина Шеметів для навчального закладу є  прикладом високої освіченості, патріотизму, національної свідомості, які є пріоритетними у вихованні сучасної молоді. До речі, у планах ліцею проведення уроків про громадсько-політичну діяльність славнозвісних братів.


         Чітко вималювати історичний портрет Володимира Шемета вдалося завдяки засновнику та головному редактору газети «Хлібороб» Олегу Гаврильченку, який скрупульозно досліджував життєпис сім’ї Шеметів  і був особисто знайомим з сином  Володимира Шемета  Жданом. Пан Олег передав щирі вітання лубенцям від Віри Жданівни Шемет, онуки Володимира Шемета, яка  мешкає під Києвом та правнука ювіляра Максима, який безстрашно боронить Україну, як колись це робили його діди і прадіди.


        Про сімейні таємниці родини говорила велика любителька старовинних фото  та історій про людей, поетеса, прозаїк, членкиня Національних  спілок письменників та журналістів Ганна Кревська, яка і світлинами поділилася з родинного архіву Шеметів, а допомагав їй у цьому син Всеволод, учень Академічного ліцею братів Шеметів, і про історію кохання Володимира та Віри Шемет повідала,  а ще розказала бувальщину про золоте монисто - сімейну прикрасу, що  через  покоління повернулася до родини, таким чином  заінтригувавши  користувачів   цікавою оповіддю, низкою історичних фактів та власних досліджень.

      Завершили вечір історичного портрету  словами побажань Ждана Шемета, найменшого сина  Володимира Шемета: «Памятаймо старовину! Вивчаймо історію, вірно  трактуючи події та факти!»

 





 

Немає коментарів:

Дописати коментар