неділю, 17 вересня 2023 р.

Фотомозаїка «В об’єктиві Лубни»

 


14 вересня у Лубенській міській бібліотеці для дорослих ім. Володимира Леонтовича відбулася  краєзнавча фотомозаїка «В об’єктиві Лубни», приурочена 1035- й  річниці з дня заснування  тисячолітніх Лубен.  

Завдяки цікавим екскурсам у минуле, старим фото, розповідям про  перших лубенських фотографів та сучасним  світлинам, студенти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, гості міста, пересічні лубенці дізналися багато цікавого про  тисячолітні Лубни, які днями відзначать черговий день народження.


   Мандрівку у часі  розпочали з представлення виставки давніх фото та старих фотоапаратів, підготовленої лубенським колекціонером Сергієм Кравецьким. 

Потому ж  завдяки краєзнавцю Сергію Швецову умовно перенеслись   у кінець 19,  початок 20 століть, коли у Лубнах працювало 12 фотографів, довідались про перше фотоательє, що зявилося у нашому місті у 1888 році. А також  відкрили для себе постаті фотографів Осипа Колодного, що був в основному фотографом-пейзажистом,  братів  Наума та Еліозара Ходорковських.


 А от  про шедеврального фотографа, власника фотоательє Олексія Завадського, який фіксував народну культуру українців, побут, пейзажі Лубен, був художником, що через призму фото  створював поетичні образи та через нестандартний підхід до фотосправи збанкрутів і змушений був залишити Лубни, говорила науковий співробітник Лубенського краєзнавчого музею імені Г. Стеллецького Тетяна Сафронова.

Методист ДЮКСОТ «Валтекс» Микола Полонський  розповів загалу про  роботи лубенських фотографів, які друкувалися на поштових листівках


«Фотограф по життю», член фотоклубу «Софіт», аматор фото з мобільного телефону  Вадим Хоменко  розсекретив одне зі своїх захоплень- фотографування та поділився чудовими світлинами серед яких і «мокрі фото», і  фото з  квадрокоптера, який наразі  з початком повномасштабного вторгнення він задонатив на ЗСУ.


По завершенню заходу гості краєзнавчого інвенту  пробували себе у ролі фотографів та відвідувачів фотоательє, фотографуючись біля облаштованої фотозони.















Немає коментарів:

Дописати коментар