четвер, 23 листопада 2023 р.

 


Першою жінкою у світі, чиї картини виставили в Луврі, була українка з Полтавщини - геніальна художниця Марія Башкирцева, якій днями виповнюється 165 років від дня народження.  У свої  22 роки вона підкорила Париж, та в яких би аристократичних колах не перебувала, завжди наголошувала, що вона з України.

Народилася майстриня жанрового живопису  23 листопада 1858 року у Гавронцях на Диканщині (Полтавська обл.). Через туберкульоз майже все свідоме життя  (доля відмірила їй лише 26 років), з 1870 р., прожила в Парижі, де навчалася живопису та вокалу.


Марія знала кілька іноземних мов, у 14 років читала в оригіналі Платона і Аристотеля, а з 13 років сама склала для себе програму навчання.

Найвідомішими роботами художниці є: «За книгою», «Молода жінка з букетом бузку», «У студії Жульєна», «Мітинг», серії автопортретів.

В Україні іменем Марії названо вулиці в Полтаві, Диканьці та Стасях, а також музеї в Чутовому та Черняківці, де минуло її дитинство, картинна галерея у Диканьці, біля якої стоїть погруддя художниці, та школа у Стасях.

Книжкова виставка «Світло згаслої зірки», представлена у книгозбірні з нагоди ювілейної дати, більше розповість вам про талановиту особистість, якою захоплювалися за кордоном і  про яку якомога більше мають знати в Україні!

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар