четвер, 23 листопада 2023 р.

Вечір-реквієм «І пам’яті свіча не згасне»

 


23 листопада до Дня пам’яті жертв голодоморів  уЛубенській міській бібліотеці для дорослих імені Володимира Леонтовича відбувся вечір-реквієм «І пам’яті свіча не згасне».

Гості заходу - користувачі книгозбірні, студенти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, завдяки історичному екскурсу бібліотечних працівників мали нагоду пригадати події 90-літньої давнини, трьох голодоморів, зупинившись на наймасштабнішому з них – 1932-1933 років, коли загинуло від 3 до 8 мільйонів людей.


Обговорили курс НЕПУ 1930-х років, індустріалізації та колективізації, що стали передумовою геноциду українського народу, детально розглянули складову політику голодомору, спрямовану на приборкання трудолюбивих українців голодом. Цитували письменника Василя Барку, уривки з його роману «Жовтий князь», ознайомились з буктрейлером до твору, а також з трейлером канадського фільму про голодомор «Гіркі жнива», що вийшов у прокат в Україні у 2017 році, побачили і цьогорічну канадську листівку про голодомор-геноцид, підготовлену професором Любомиром Луцюком, дослідником голодомору.

Змістовним та хвилюючим був виступ наукового співробітника музею імені Гната Стеллецького Тамари Дяченко про перепис населення на Лубенщині, постраждалого від голодомору, що проводився у 90-х роках, про голову колгоспу села Вовчик Ілларіона Сухомлина, який врятував селян від голодної смерті, роздавши зерно людям, за що був ув’язнений на 10 років, про страшні події канібалізму, що знайшли відображення у творі Володимира Малика «Маня» та багато іншого тривожного та болючого.


Під акорди пісні народної артистки України Оксани Білозір «Свіча» було запалено вогник пам’яті за померлими у роки голодоморів.

Гарним доповненням вечора-реквієму стали відеоролики Українського інституту національної пам’яті: «Голодомор як відповідь на селянські повстання», «Ти приніс мені яблуко?», «Ми пам’ятаємо: ми- сильні!», книжкова виставка «Стоїть в скорботі мати Україна».

 





 

Немає коментарів:

Дописати коментар