четвер, 7 грудня 2023 р.

Виставка-портрет «Художник народної долі» (до 160-річчя від дня народження письменника Бориса Грінченка)



Він більше працював, ніж жив», – казали про нього сучасники. І дійсно, Борис Дмитрович Грінченко (псевдоніми Вартовий, Вільхівський, Василь Чайченко, Перекотиполе, Л. Яворенко та ін.), якому 9 грудня  виповнюється 160 років від дня народження – український письменник, поет, перекладач, видавець, літературознавець, лексикограф, громадсько-політичний діяч, етнограф, музеєзнавець, історик, мовознавець, педагог, публіцист, внесок якого у вітчизняну культуру неоціненний.

Як поет Грінченко написав близько 100 віршів.  Він автор фундаментальних етнографічних, мовознавчих, літературознавчих та педагогічних праць, історичних нарисів, перших підручників з української мови й літератури, та «Рідного слова» — книжки для читання в школі. Укладач чотиритомного тлумачного «Словаря української мови». Один із організаторів і керівників товариства «Просвіта».

Його шанували І. Франко, М. Коцюбинський, Леся Українка, П. Грабовський та інші видатні сучасники.

Книжкова виставка «Художник народної долі», приурочена 160-річчю від дня народження письменника,  розповість вам про великого патріота, вірного невтомного сина України. 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар