четвер, 14 грудня 2023 р.

Книжкова виставка "Тернистими шляхами долі"

 

За всяку ціну ми мусимо вивести нашу літературу

на широку європейську арену.− «Листи»

 

Микола Хвильовий – знакова постать в літературному процесі 20-х років ХХ століття, коли український народ переживав своє національне і культурне відродження, під час якого виростали нові кадри національної української інтелігенції.

Письменник болісно спостерігав за тим, як зупиняється українізація. Приголомшив його й Голодомор 1933-го, свідком якого він став, проїхавшись Полтавщиною разом з Аркадієм Любченком. З цієї подорожі він повернувся фізично й морально розбитим.

В атмосфері шаленого цькування, можливо, передчуваючи наближення тотального терору, після арешту свого приятеля письменника Михайла Ялового на знак протесту проти початку масових репресій проти української творчої інтелігенції 13 травня 1933 року в Харкові, у будинку письменників «Слово», Хвильовий покінчив життя самогубством.

Його смерть стала символом краху ідеології українського націонал-комунізму й кінця українського національного відродження 1920 – 1930-х років.

Твори та ім’я Миколи Хвильового залишалися забороненими аж до останніх років існування тоталітарного радянського режиму в Україні.

Книжкова виставка «Тернистими шляхами долі», приурочена 130-річчю від дня народження, розкриє вам багатогранний образ інтелегента «розстріляного Відродження».

 

Немає коментарів:

Дописати коментар