вівторок, 22 лютого 2022 р.

Авторська зустріч з письменником Василем Красом

 

        

 21 лютого у книгозбірні  філія №1 Лубенська міська бібліотека для дорослих ім. В. Леонтовича відбулася авторська зустріч з  лауреатом літературно-мистецької премії ім. Володимира Малика 2021 року  у номінації «Література і публіцистика», автором  романів «Руїна» та «Татарський бранець» Василем Красом, письменником з міста Лиман Донецької області, що родом з Чернігівщини, села Красностав. Звідси і авторський псевдонім Крас, бо прізвище письменника - Сєрік.  

        Василь Крас з дитинства був закоханий у літературу,  а найкращим майстром слова  у жанрі пригодницького роману називає Володимира Малика, на творчість якого і спирався, працюючи над своїми доробками. Серйозно замислився про письменництво у 50 років: на ювілей донька побажала написати книгу і йому, економісту за освітою, колишньому бізнесмену, що займався кондитерською справою, це вдалося, хоча довелося поглибити знання з української мови, стилістики та історії.

 На авторській зустрічі Василь Крас ділився досвідом як йому вдалося реалізуватися, як письменнику, скільки сил довелось докласти аби  вивчити історичні події, що є тлом його творів, зокрема період  після смерті Богдана Хмельницького, саме він описаний у дилогії. Сюжетні лінії письменник не розкривав, але відверто зізнався, що книги мають розділ про Лубни та  скарби Яреми Вишневецького, які мріє віднайти не один лубенець.

Поділився  письменник з присутніми і своїми перемогами, розповівши, як не просто їх було здобути, адже він  лауреат Всеукраїнського  конкурсу «ДніпроБукфест» у 2019 році, переможець міжнародного  літературного конкурсу «Коронація слова» 2020 року у номінації романи, нагороджений почесною відзнакою  державного університету ім. Т. Шевченка за найкращий  історико-патріотичний  твір 2020 року. Та найвищою почесною нагородою Василь Крас вважає здобуття літературно-мистецької премії імені Володимира Малика, адже твори корифея історико-пригодницького роману  є для нього путівником у творчому та особистому житті.

         На авторській зустрічі прозвучали  українські пісні у виконанні бандуриста Віталія Мороза, зокрема і  улюблена пісня лауреата «Два кольори».

 Син Володимира Малика, заслужений лікар України, поет, громадський діяч, голова благодійного фонду «Слово імені Володимира Малика» Олександр Сиченко привітав лауреата з перемогою, подарувавши письменнику   автобіографічні книги про життя Володимира Кириловича.

Завідуюча книгозбірні, ведуча авторської зустрічі Світлана Голуб, подарувала лауреату книги  про Лубни, побажавши Василеві Красу і надалі реалізовувати свій  бурхливий творчий потенціал на сторінках нових історико-пригодницьких романів.

 Зроблене ж загальне фото на згадку стало ще однією світлиною, що нагадуватиме про теплу зустріч у  гостинній книгозбірні.

 

 









Немає коментарів:

Дописати коментар