суботу, 3 грудня 2022 р.

Усний журнал «Григорій Сковорода: філософія життя і творчості»

 


    1 грудня у Лубенській міській бібліотеці для дорослих ім. В.Леонтовича   відкривали фіранку відомого і невідомого у біографії українського Сократа, мандрівного філософа, любомудра Григорія Сковороди, якому  3 грудня виповнюється 300 років від дня народження.

Наразі учні 11 класів Лубенської ЗШ №6 та ЗШ№1, лубенці та гості міста   ознайомилися з науковими досліженнями  про народження та формування Григорія Сковороди, як особистості, у рідних йому Чорнухах, що на Лубенщині, почули  про студентські роки  спудея Сковороди у Києво-Могилянській академії,  Європі, не оминувши географію викладацької діяльності у Переяславському, Харківському колегіумах, вчительської - у родині  поміщика Василя Томари.  Особливе зацікавлення викликало  особисте життя Сковороди, тож говорили і про кохання, а кохав філософ, як виявилося, не раз.

 Аудиторія сковородинознавців побувала віртуально і в музеях Григорія Сковороди. Екскурс у музей, що в селі Сковородинівка,  на жаль, знищений російськими окупантами  цьогоріч,  провів методист ДЮКСОТ «Валтекс» Микола Полонський, поділившись враженнями від   попередніх відвідин. А ще слухачі  разом з доповідачем зясосували, чи,подорожуючи,  бував мандрівний філософ у Лубнах?

            Гарним  інформативним доповненням  заходу став перегляд уривків фільму «Сковородинівська географія», знятого на замовлення Харківського педагогічного університету ім. Г.Сковороди у 2016 році.

         А завершили пафосно та піднесено, заслухавши вірш лубенця Павла Овчаренка, написаний з нагоди ювілейної дати про апостола слова Григорія Сковороду, що «ніс мудре слово у світ від серця України», яке було і буде актуальним  завжди, бо щире та правдиве, незламне, як і Україна!

 

 







 

Немає коментарів:

Дописати коментар