вівторок, 8 жовтня 2024 р.


Виставка-діалог

«Нація з глибоким патріотизмом – непереможна»

1 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці (за новоюліанським календарем), День захисників і захисниць, День Українського козацтва, День ветерана, День молитви за всіх полеглих за свободу і державність України.

     Дві урочистості – Покрова і День захисника України – пов'язані одна з одною, бо здавна вважалося, що всім, хто захищає Україну, покровительствує Діва Марія.

   Покрова – свято миру, любові та милосердя. За легендами, у 910 році Аскольд і Дір вирушили у похід на Константинополь, якому загрожувало знищення храмів і переслідування християн. Тоді віряни зібралися у храмі, щоб помолитися. Пресвята Богородиця з’явилася перед ними та покрила своїм омофором, захищаючи їх від ворогів. Раптова буря знищила нападників, а містяни залишилися цілими. Після хрещення Русі свято стало частиною української традиції, а запорізькі козаки особливо шанували Богородицю як свою покровительку. Сучасні військові також моляться до неї про захист себе, своїх рідних, України. Цього дня ми віддаємо шану незламності духу захисників і захисниць, які здобували та відстоювали незалежність України в минулому, а також мужності та героїзму українських воїнів, ветеранів, добровольців, які нині боронять територіальну цілісність нашої держави.

   Книжкова виставка-діалог «Нація з глибоким патріотизмом – непереможна», оформлена в Лубенській міській бібліотеці для дорослих імені Володимира Леонтовича до цієї дати.

  

Немає коментарів:

Дописати коментар