неділя, 13 жовтня 2024 р.


Історична година із Сергієм Швецовим

«Україна – Швеція. Погляд крізь століття»

   10 жовтня активні користувачі Лубенської міської бібліотеки імені Володимира Леонтовича зібралися на історичну годину із Сергієм Швецовим «Україна – Швеція. Погляд крізь століття».

  Лубенський краєзнавець Сергій Швецов надав інформацію про круглий стіл «Україна – Швеція: історія без міфів (XVII XXI ст.)», який відбувся в міській бібліотеці міста Уппсала (Швеція) 26 вересня 2024 року і був  присвячений 315-літтю укладання українсько-шведського військового союзу.

   Надзвичайно зацікавили присутніх відео та розповідь про місто, яке стало місцем проведення круглого столу. За твердженням деяких науковців,  Рюрик, засновник славетної данастії Київських князів, походив саме з Уппсала і був конунгом (королем) міста. Приємно здивував запис  української народної пісні у виконанні Мориса Домейка під акомпонемент Марії Холодної.  Сергій Володимирович презентував доповідь «Лубенський козацький полк та українсько-шведська угода 1708 року. Погляд крізь століття», яка була надана краєзнавцем ініціаторам проведення круглого столу в Швеції.   Доповнив  виступ модератора заходу методист дитячо-юнацького клубу спортивного орієнтування і туризму «Валтекс» Лубенської міської ради Микола Полонський розповіддю про Лубенський компанійський полк.   Виступи доповідачів супроводжувалися демонстрацією світлин. Україно-шведські відносини мають давню історію. А нині скандинавська країна продовжує надавати всебічну допомогу Україні. Спільне двох народів не лише в минулому, а й в сьогоденні та майбутньому.

 

   

  

 

   


 

Немає коментарів:

Дописати коментар