вівторок, 20 лютого 2024 р.

Історична лоція «Лубенська Громадська Самооборона – погляд через століття»


15 лютого  у Лубенській міській бібліотеці для дорослих імені Володимира Леонтовича відбулася  історична лоція «Лубенська Громадська Самооборона – погляд через століття».

Лубенська Громадська Самооборона – політико-адміністративний орган, створений у 1905 році у зв’язку
 з подіями 1905-1907 років. Її членами були представники українських національних сил, що фактично здійснювали самоуправління на території міста і околиць до 1907 року.

Питання так званої «Лубенської республіки» є малодослідженим  українськими істориками, його оцінки варіюють від визначення явища як суто локальної самооборони з деякими культурними звершеннями до називання подій «першою українською державою у новітній історії».

Перегорнути сторінки історії нашого славного на події краю допомогли краєзнавець  Сергій Швецов (ініціатор  історичної лоції),    методист ДЮКСОТ «Валтекс» Микола Полонський.

До лоції приєдналися директор ОЗ «Калайдинцівський ліцей»  Сергій Мисник, дев’ятикласники ліцею разом з класним керівником Оленою Дацій.  Присутні мали змогу почути дослідження юних краєзнавців Вікторії Сагло та Дмитра Глушка «Брати Шемети - поборники державної незалежності України» (ОЗ «Калайдинцівський ліцей»). 

У читальному залі діє книжкова виставка «За Україну, за її волю», присвячена  історичним  подіям 1905-1907 років на Лубенщині.

 

 







Немає коментарів:

Дописати коментар