середу, 7 лютого 2024 р.

Книжкова виставка «Поет українського відродження»

 


Третього лютого минає 160 років з дня народження яскравого самобутнього письменника широкого творчого діапазону Володимира Івановича Самійленка. У його доробку – поезія, сповнена ніжної любові до свого народу і рідної землі, пʼєси, оповідання. Шанували Самійленка як талановитого журналіста, перекладача і сатирика.

Знав  9 мов, переклав українською мовою класиків російської та зарубіжної літератури, таких як: Дж. Байрона, П. Беранже, П. Бомарше, В. Жуковського, Гомера, М. Гоголя, Данте, Мольєра. Товаришував з І. Франком, О. Барвінським, Л. Українкою, О. Пчілкою, М. Обачним, Є. Тимченком, М. Лисенком, В. Стефаником та М. Старицьким.

Франко, Б. Грінченко, М. Рильський дивувалися неповторності творчості Самійленка, коли вже перші його публікації ставали в ряд класичних надбань української літератури.

Володимир Самійленко підтримав Українську революцію 1917 – 1921 років, працював у різних Міністерствах УНР. Після приходу більшовиків до Києва був змушений виїхати з міста, намагаючись десь осісти. У цей час він бідував, намагався заробити на прожиття перекладами. Хворий на саркому, за рік до смерті він перебрався до Києва. Помер у Боярці 12 серпня 1925-го року.

 

Усіх, хто бажає більш детальніше ознайомитися з життєвим і творчим шляхом Володимира Самійленка, запрошуємо до  книжкової виставки «Поет українського відродження», приуроченій 160-літтю  від дня народження митця.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар