понеділок, 13 березня 2023 р.

Книжкова виставка «Вчений. Мислитель. Громадянин» (до 160-річчя від дня народження В. І. Вернадського)


 Володимир Іванович Вернадський – геніальний учений-природознавець, котрий обезсмертив своє ім’я розробкою вчення про ноосферу і біосферу, видатний організатор науки, один із засновників і перший президент  Української академії наук ( у буремних 1918-1919 роках), здійснив основоположний внесок не лише до таких дисциплін, як геологія, мінералогія, кристалографія, геохімія, біогеохімія та гідрогеохімія. Коло його інтересів було значно ширшим, а блискучий багатогранний талант повною мірою проявляв себе навіть при побіжному дотику до тієї чи іншої наукової проблеми.

Він, за словами академіка О.Є. Ферсмана, «віддзеркалював цілу епоху в розвитку природознавства і не тільки як учений, а і як громадянин».

Приємно відмітити, що його життя та діяльність в України були тісно пов’язані з Полтавщиною, а саме: з Полтавою і Шишаками, Яреськами і Новими Санжарами, Кременчуком і Градизьком, Хорольщиною та Лубенщиною.

До 160-річчя від дня народження видатного вченого в Лубенській міській бібліотеці для дорослих ім.В.Леонтовича розгорнуто книжкову виставку «Вчений. Мислитель. Громадянин».  Матеріали про В. Вернадського складають видання, які висвітлюють життєвий і творчий шлях геніального вченого, окремі статті, матеріали наукових конференцій

Немає коментарів:

Дописати коментар