четвер, 9 березня 2023 р.

 


З найдавніших часів українки славляться не тільки красою, добротою,    ніжністю,    але й — твердістю духу, наполегливістю та мудрістю. У традиційному українському суспільстві жінка за звичаєвим правом посідала досить міцні соціальні позиції. Вона могла обирати собі судженого, виступати в суді, успадковувати рухоме й нерухоме майно.

”Особливості історичного життя українського етносу, — зазнає Іван Дзюба, — зумовили й своєрідне становище жінки в суспільстві, яке викликало подив у чужинців мірою правової та звичаєвої забезпеченості, побутової самостійності, раціональності й гуманності відносин у родині”.  Жінка в українському суспільстві є не лише берегинею роду, але й на рівні з чоловіками вони керують державою, стають до бою з ворогами своєї Батьківщини, роблять відкриття в усіх галузях знань, перемагають в змаганнях, чарують своїм голосом та танцем, плекають національну культуру. Україна дала немало славних українок, якими ми вправі величатись та гордитись перед цілим світом.

В Лубенській міській бібліотеці для дорослих ім.В.Леонтовича підготовлено  книжкову виставку «Жіночі портрети на тлі історії», яка вшановує визначне жіноцтво, що зробили та роблять неоціненний внесок у розвиток суспільства, у боротьбі за незалежність Батьківщини, примножують її славу досягненнями у науці, мистецтві, різних ділянках економіки й культури.

Сьогодні українки теж не стоять осторонь перед війною та ворогом, захищаючи свою державу на полі бою.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар