вівторок, 2 травня 2023 р.

 


В історії кожного народу є події, які не підвладні часові й продовжують жити в людській памяті, незважаючи на зміну поколінь. Для нашого народу – це Друга світова війна, яка донині як історична подія відіграє суттєву роль у житті української спільноти, залишається актуальною темою дискусій, зокрема щодо місця і ролі українців у боротьбі з нацистською Німеччиною та внеску України в перемогу.

Україна виявилась ареною гігантського кривавого бойовища й гуманітарної катастрофи, а багатомільйонний народ був поставлений на межу виживання: від 8 млн до 10 млн загиблих, знищена економіка, сплюндрована й поруйнована соціальна інфраструктура.

Протистояння на українських теренах не припинялося впродовж 40 місяців, 35 з яких припадають на активні бойові дії регулярних військ. Україна дала фронту понад 7 млн комбатантів, близько 300 воєначальників. На жаль, понад 3,5 млн з них не повернулися до своїх домівок…

Чотири Українські фронти виступили ключовими складниками найбільш масштабних військових операцій зі знищення нацизму на Європейському континенті, зокрема в Україні, Польщі, Румунії, Угорщині, Чехословаччині, на Балканах, в Австрії, Німеччині. Після масштабних мобілізацій із теренів України у 1943 – 1944 рр. кількість українців у лавах цих мілітарних формацій сягнула біля 60 % від загального національного складу.

Війна пройшла крізь життя кожної української родини, пам’ять про неї стала часткою генетичного коду всього народу. А народ, сильний своєю історичною пам’яттю, може протистояти будь-якій навалі.

Український народ, зазнавши виняткових випробувань на міцність і життєстійкість, має власний рахунок у війні і власний внесок у Перемогу над нацизмом, фашизмом та мілітаризмом!

Зараз, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. Сьогодні це путінська росія, яка посягає на нашу територіальну цілісність, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і потенційно загрожує миру у всій Європі. Ця боротьба триває щоденно і ми не маємо права програти, бо, як і 78 років тому, захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда-злочинця. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини для громадян.

Немає коментарів:

Дописати коментар