неділю, 2 квітня 2023 р.

Уроки видатної особистості « Життя на вівтар України»

 


30 березня у Лубенській міській бібліотеці для дорослих ім. В. Леонтовича  відбувся захід, приурочений  150-й річниці від дня народження  українського  політичного і громадського діяча, правника, публіциста, лідера  самостійницької  течії  українського руху кінця XIX- початку XX століття, автора славнозвісної брошури «Самостійна Україна» Миколи Міхновського.

З біографічним шляхом політичного ідеолога гостей книгозбірні ознайомила бібліотекар Юлія Давиденко. Отож   публіка, серед яких як старше покоління, так і молодь – студенти, викладачі Луганського національного університету ім. Т. Шевченка, дізналася багато  цікавих історичних фактів про видатного  українського політичного  і громадського діяча, життя якого припало на злам історичних епох, і  який понад усе хотів бачити  Україну самостійною. Цікаво було почути  і про  загадкову трагічну загибель, і про останнє місце спочинку Миколи Міхновського на Байковому кладовищі у Києві.

 Про харківський період  життєдіяльності Миколи Міхновського, дієве спілкування  його як громадського активіста, адвоката з архітектором Олексієм Бекетовим, родиною Алчевських  розповів методист ДЮКСОТ «Валтекс» Микола Полонський. Побачила публіка і цікаві світлини Харкова періоду XІX- початку XX століття.


Про  ідейно-політичні погляди Миколи Міхновського,  близькі товариські стосунки з братами Володимиром та Сергієм Шеметами, видавцями першої україномовної газети «Хлібороб», говорив  головний редактор, засновник відновленої газети «Хлібороб» Олег Гаврильченко.


            Гарним інформаційним доповненням до заходу став відеоролик «Поборники незалежності. Полтавщина», створений Полтавською обласною державною адміністрацією. Заінтригувало присутніх  і відео з особистого архіву Олега Гаврильченка «Спогади Ждана Шемета про Миколу Міхновського», зняте у 1996 році.

Книжкова виставка «Борець за Українську державу», книга Романа Коваля, Юрія Юзича «Микола Міхновський. Спогади, свідчення, документи», презентована Олегом Гаврильченком  стали гарним путівником життєвого шляху українського ідеолога.

               Пам’ять про Миколу Міхновського живе впродовж 150 років, а його  настанови говорити українською,  проганяти  з рідної землі чужинців-гнобителів, зневажати перевертнів-відступників на часі і дотепер.

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар